Właściciele niewielkiej restauracji w Gdańsku-Wrzeszczu wpadli na nietypowy pomysł na to, jak skupić uwagę i zmysły swoich gości na smakach oraz kolorach serwowanych przez siebie dań. Postawili na wnętrzarski minimalizm, neutralne barwy i naturalne materiały wykończeniowe – w tym nasze gliniane tynki.
Projekt – em2 studio
Photo – Hanna Połczyńska | Kroniki
Jak zaaranżować wystrój restauracji? Minimalizm nie wychodzi z mody.
Co powinno najbardziej przyciągać do restauracji? Oczywiście to, co serwuje się w niej na talerzach. A żeby w pełni się tym delektować, właściciele restauracji XO Thai postanowili zrezygnować w jej wnętrzu z jakichkolwiek rozpraszaczy.
Ela Sawicka z pracowni EM² podjęła się więc stworzenia projektu w myśl koreańskiego minimalizmu i nurtu zero waste.
Wystrój w stylu zero waste: tynki gliniane.
Wnętrze w całości utrzymano w ciepłych beżach, które stanowią subtelne, proste tło pozwalające potrawom zająć centralne miejsce. Ściany wyłożono lamperią z prostokątnych płytek, a ich górę oraz sufit wykończono glinianym tynkiem Santerra. Jego wybór nie tylko dodaje wnętrzu naturalnego i ciepłego klimatu, ale także wpisuje się w zrównoważone praktyki projektowe.
Gliniane tynki są bowiem ucieleśnieniem idei zero waste – ich produkcja jest niemal bezodpadowa, a dodatkowo bez problemu można wykorzystać je ponownie lub naprawić w razie uszkodzenia powierzchni ściany.
Azjatycki street food nad Wisłą.
Choć restauracja jest niewielka, to otwarta przestrzeń i minimalistyczne podejście do wystroju sprawia wrażenie przestronności. Charakteru całości dodają też designerskie krzesła i daszek z blachy falistej nad barem, który przywodzi na myśl azjatyckie stoiska z ulicznym jedzeniem.
W świecie pełnym rozpraszaczy restauracja XO Thai wprost zaprasza, aby złapać w niej wytchnienie, a jednocześnie pokazuje potencjał minimalistycznego wzornictwa i ekologicznych materiałów wykończeniowych.